Skip to content Skip to footer

Hanneke

Over mij

We leven in een drukke en veeleisende maatschappij. We leggen de lat hoog, er wordt veel van ons gevraagd en we vragen nog meer van onszelf.
Met mindfulness heb ik opnieuw leren ontdekken wat ik echt belangrijk vind in het leven.
Dat vrijheid één van mijn kernwaarden is. Waarbij vrijheid voor mij inhoud dat ik keuzevrijheid heb. Dat ik mag kiezen wat ik echt wil, waar ik voor sta en dat ik me niet tegen laat houden door allerlei gedachten, verwachtingen van zowel mezelf, als mijn omgeving, als de maatschappij. 

Wat wil ik echt? Waar sta ik voor?  Wat houdt mij tegen? Dit zijn vragen die ik mezelf heb gesteld in een moeilijk periode in mijn leven en waar ik door middel van het beoefenen van mindfulness antwoord op heb gekregen.

Stop, sta even stil!

Wat voel je? Wat zie je?

Wat hoor je?

Mindfulness Trainingscentrum Zijn Assen

Ik ben Hanneke Jager – van der Zwan en getrouwd met Vincent. Samen hebben wij een zoon en wonen wij in Assen.

Ik ben 14 jaar mede-eigenaar geweest van een zorgboerderij voor uit huis geplaatste kinderen met een verstandelijke beperking. In 2022 besloot ik mijn eigen weg weer te gaan.

In 2010 kwam ik voor het eerst in aanraking met mindfulness. Ik zat bij de huisarts met een burn-out en aangezien ik in mijn rol als hulpverlener best goed naar mezelf kon kijken, werd mij een mindfulness training geadviseerd.

In de training werd mij al snel duidelijk dat naar mezelf kijken niet voldoende was. Ik moest opnieuw leren voelen. En dit ging niet zonder slag of stoot. Dit was eigenlijk heel spannend. Het vroeg om moed, geduld en het ging met vallen en opstaan.
Nu kan ik zeggen dat juist door het even niet meer te weten, er een moment komt dat je leert loslaten. Door het loslaten ontstond er ruimte. Ruimte om naar mezelf te kijken. Niet vanuit mijn hoofd, maar met mijn lichaam, omdat alles er mag zijn zoals het is.

 

Ik heb me lang verzet tegen mijn eigen pijn en ongemak. Ik vond het makkelijker om het te negeren. Wat me op korte termijn best wel wat opleverde. Ik kwam mijn dagen door, het lukte me om te voldoen aan de verwachtingen van anderen (of waren dit mijn eigen verwachtingen?). Op de lange termijn was het bijna destructief. Ik sliep slecht, ik voelde altijd lichamelijke spanning, ik ervaarde nooit echt contact met mezelf en een ander, ik had het altijd koud en wat ik echt voelde, echt nodig had en echt wilde, dat voelde ik niet meer. Dat had ik namelijk uitgeschakeld. Daar had ik geen ruimte voor, ik was aan het overleven.
Met mindfulness kreeg ik stap voor stap weer meer grip op mijn leven. Ik ervaarde steeds meer wat ik echt voelde, wat ik echt nodig had en wat ik echt wilde.
En wat ik écht wil is dat iedereen die zich verzet tegen zijn eigen ongemak weer leert voelen.

Wat voel je?
Wat voel je echt?
Wat heb je nodig?
Wat heb je echt nodig?
Wat wil je?
Wat wil je echt?

Mijn achtergrond

Ik ben afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en heb mij op dit vlak mogen scholen en ontwikkelen.

De eerste jaren heb ik in de verstandelijke gehandicaptenzorg gewerkt. Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer. Samen met mijn ouders en twee broers heb ik de zorgboerderij voor uit huis geplaatste kinderen vanaf de grond op mogen bouwen. Ik heb hier veel ervaring in opgedaan. Samenwerkingsverbanden met meerdere disciplines, het begeleiden van kinderen en hun ouders. Ik heb kinderen en jongeren begeleidt met verschillende gedragsstoornissen uit het autistisch spectrum stoornis, hechtingsproblematiek, de meeste in combinatie met een verstandelijke beperking.

Mijn werk was veelal gericht op cognitief niveau. Je werkt veel met doelen en resultaten. Ik ging mijn focus steeds meer verleggen van cognitief naar sensitief, naar voelen. En dat is wat ik vind binnen het beoefenen van mindfulness. Juist door de ervaringen die ik heb opgedaan als sociaal pedagogisch hulpverlener ben ik in staat om gedrag om te zetten naar voelen. Voelen wat je echt voelt en nodig hebt. Ik ben ervan overtuigd wanneer je echt weet wat je voelt, echt weet wat je nodig hebt, dan ook pas echt weet wat je wilt.

Mindfulness

Je bent waar je voeten zijn.

Compassie

Praat tegen jezelf zoals je zou doen tegen iemand waarvan je houdt.

ACT

Verander wat je kunt veranderen en accepteer wat je niet kunt veranderen.

Gecertificeerd mindfulness professional specialisatie MBSR/MBCT

Trainingscentrum Zijn  |  KvK nummer: 88964493